Cool2BFit

Middel 1

cool2bfit

In januari 2015 is er met het project Cool2BFit gestart. Het programma wil in anderhalf jaar de leefstijl veranderen van kinderen met overgewicht en obesitas in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Met een positieve benadering en natuurlijk op een gezonde manier. Dit gebeurt samen met de ouders/verzorgers en onder deskundige begeleiding van een diëtist, psycholoog, kinderfysiotherapeut en sportcoach.

Betrokkenheid ouders en gedragsverandering

Binnen het project is het belangrijk dat kinderen en ouders begeleid worden in onder andere gedragsverandering. Daarvoor krijgen zij hulp van psychologe Judith van Steenhoven, gespecialiseerd in jeugdhulpverlening: “Binnen het programma Cool2BFit zijn wij bijvoorbeeld bezig met hoe een kind zich voelt en gedraagt, hoe een kind meer zelfvertrouwen kan krijgen en hoe hij of zij om kan gaan met pesten. De rol van ouders is onmisbaar in dit project. Wij geven ouders dan ook handvatten hoe ze duidelijke grenzen stellen en positief opvoeden. We merken dat de kinderen en ouders het fijn en leuk vinden om samen te werken aan een gezondere leefstijl.”

Sport en bewegen

Hoe kom je weer op de juiste manier in beweging als je overgewicht hebt? En waar staat het kind in haar of zijn motorische ontwikkeling? Agneta Braat en Melissa Grguric, kinderfysiotherapeuten Gezondheidscentrum Bredero, draaien vanuit deze blik mee binnen het project: “In dit programma zorgen we samen met andere disciplines dat je alles leert over gezond leven en bewegen. Dit doen we door ervoor te zorgen dat het kind op een fijne manier gaat sporten binnen een groep met andere kinderen. Wij als kinderfysiotherapeuten werken op het gebied van sport binnen Cool2BFit nauw samen met Breda Actief. Op die manier kunnen we het kind extra goed begeleiden en zorgen dat we ze super fit krijgen!”

Sportcoach Ruth Hoekstra van Breda Actief neemt de kinderen mee in haar enthousiasme en expertise op het gebied van sport en bewegen: “Wist je dat bewegen goed is voor zoveel meer dingen dan alleen afvallen? Het bevordert prestaties op school, het is een uitlaatklep en het zorgt ervoor dat je je ‘happy’ voelt. Het sociale klimaat speelt ook een grote rol tijdens de ontwikkeling van het kind, en nog veel meer. Om die reden is het zo ontzettend belangrijk dat er van jongs af aan een positieve ervaring is met bewegen. Als sportcoach van Breda Actief zorg ik ervoor dat de kinderen zichzelf kunnen zijn tijdens het bewegen want; Elk kind deugt! Hoe meer aandacht er voor is op jonge leeftijd, hoe meer het zich uitbetaald op latere leeftijd. Een belangrijk doel is dan ook ervoor zorgen dat elk kind zich aansluit bij een sportaanbieder naar eigen keuze. Tijdens de sportlessen maak ik de koppeling naar  de kind-bijeenkomsten van de psycholoog, diëtist en de kinderfysiotherapeut.”

Voeding en voedingsgewoonte

Natuurlijk kan het onderdeel voeding niet ontbreken binnen het project. Ine Goos en Marlijn Mallens, diëtisten ABC-diëtistennetwerk nemen de kinderen tijdens het programma bij de hand: “Tijdens de kind en ouder bijeenkomsten van Cool2BFit komen verschillende onderwerpen aan bod op het gebied van voeding. Voor veel ouders en kinderen is de bijeenkomst over drinken de eye-opener! Helaas kost het veranderen van gewoonten veel tijd wat dus ook de uitdaging is binnen het project. Wat zo leuk is aan het project is dat ik als diëtist ook leer van de ouders en kinderen. Zo ken ik nu de fruitpizza als gezonde traktatie en de goedkoopste beloning voor een kind is aandacht van de eigen ouder, bijvoorbeeld een potje UNO of Monopoly. Misschien is dat ook wel de mooiste beloning!”

Voor meer informatie neem contact op met sportcoach Ruth Hoekstra of bel naar 076 523 35 55.

Agenda