Sporten
op school

Middel 1

Breda Actief wil een kwaliteitsimpuls geven aan het bewegingsonderwijs. Dit doen we op basisscholen door het inzetten van sportcoaches en vakleerkrachten. De sportcoaches bieden ondersteuning aan groepsleerkrachten en de vakleerkrachten geven zelfstandig gymlessen. De lessen vormen een basis om structureel te bewegen en er een gezonde leefstijl op nahouden. Met een team van 16 schoolsportcoaches en vakleerkrachten zijn we actief op 35 van de 52 Bredase basisscholen.

Een positieve stimulans

We zijn van mening dat we het beweeggedrag van jongeren positief kunnen beïnvloeden. Een gezonde leefstijl, sociale samenhang en respect voor elkaar worden namelijk bevorderd door middel van sport- en beweegactiviteiten. We hebben daarbij als uiteindelijk doel dat de Bredase jeugd voldoet aan de landelijke beweegnorm. Maar bovenal dat het plezier in de aangeboden beweegactiviteiten leidt tot een leven lang bewegen. Breda Actief wil verbinding leggen met sportverenigingen zodat de jeugd op een brede manier met verschillende takken van sport kennismaakt. Bovendien wordt daardoor de stap naar de vereniging kleiner.

Advies

Naast het bewegingsonderwijs is het ook mogelijk om een adviestraject te volgen. Consulent Pleuni Rijvers gaat dan samen met de basisschool in gesprek om te kijken wat bij de school past. Samen maken ze een plan om meer op het gebied van sport en bewegen te bereiken. Denk hierbij aan de inrichting van het schoolplein, het opstellen van een vakwerkplan of het realiseren van een nieuwe gymzaal. Meer informatie? Neem contact op met Mark.

Verder organiseert Breda Actief meerdere stimuleringsprojecten. Lees daarover hieronder meer!

Sportkanjers

Sportkanjers is sinds 2013 een begrip in Breda. Het programma ondersteunt kinderen die moeite hebben met bewegen door extra bewegingslessen aan te bieden. Plezier staat bij de Sportkanjerlessen voorop! Benieuwd wat Sportkanjers voor jouw basisschool kan betekenen?

Lees meer

Koningsspelen

Koning Willem-Alexander vindt het heel belangrijk dat kinderen voldoende bewegen. Toen hij in 2013 koning werd, heeft hij de Koningsspelen in het leven geroepen. Sindsdien wordt het evenement jaarlijks georganiseerd. Tijdens de Koningsspelen staat gezond eten en actief bewegen centraal. Op veel basisscholen in Nederland wordt voorafgaand aan de sportieve activiteiten een gezamenlijk ontbijt geserveerd.

Lees meer

Citytrainer Junior

Het kleine broertje van de cursus Citytrainer ‘ik train mijn stad’ is geboren! Voorheen mochten alleen jongeren vanaf 15 jaar deelnemen. Sinds 2018 is er ook een opleiding voor Bredase groep 8 leerlingen genaamd Citytrainer Junior. De kinderen die hieraan meedoen kunnen spelactiviteiten leiden voor leerlingen uit de onderbouw. 

Lees meer

Special heroes

Breda Actief organiseert Special Heroes binnen het Speciaal Onderwijs sinds 2010. Dit is een sportstimuleringsprogramma waarmee kinderen ervaren hoe leuk het is om te sporten en bewegen!

Lees meer

Bredase beweegweek

Tijdens de Bredase beweegweek willen we de Bredase kinderen van de basisscholen nog een keer stimuleren om te bewegen. Alle kinderen krijgen binnen een week met verschillende en vooral vernieuwde sporten en trends te maken. Het doel van de Bredase Beweegweek is dat alle kinderen veel bewegen en vooral heel veel plezier maken. 

Lees meer

SCHOOLSPORT VERENIGING

Sporten bij een sportvereniging maar dan op school, dat is de schoolsportvereniging. Het maakt naast het stimuleren van sport, de stap naar een sportvereniging kleiner. Geïnteresseerd?

Lees meer

cool2bfit

Het programma Cool2BFit wil de leefstijl veranderen van kinderen met overgewicht en obesitas in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Dit gebeurt samen met de ouders/verzorgers en onder deskundige begeleiding van een diëtist, psycholoog, kinderfysiotherapeut en sportcoach.

Lees meer

Agenda