Sporten met
een beperking

Middel 1
Sporten en bewegen is gezond, dat weet iedereen. Maar wist je dat ook iedereen kan bewegen? Ook al lijkt dit niet zo vanzelfsprekend? In Breda en omgeving zijn er veel mogelijkheden om te sporten. Het sportloket van Breda Actief kan je helpen een goede plek te vinden.

Inclusief Sporten

Iedere Bredanaar, ook voor wie deelnemen aan sport niet vanzelfsprekend is, moet kunnen sporten bij een sportclub die bij hem of haar past. Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving en erbij horen. Dit betekent niet een speciale school of een speciale sportclub. Dit is er namelijk al en valt niet onder inclusie. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorzieningen voor mensen met een aandoening. Ze worden niet gescheiden van anderen maar zijn 100% onderdeel van de samenleving. Bij een inclusieve sportomgeving hoort:
 • Behoefte van persoon staat centraal,
 • Meedoen in de samenleving,
 • Welkom zijn,
 • Erbij horen,
 • Geaccepteerd worden,
 • Niet uitgesloten worden,
 • Waardering krijgen,
 • Een goed leven hebben,
 • Sociale rollen vervullen,
 • Iets nuttigs doen,
 • Eigen keuzes kunnen maken.
Breda Actief stimuleert iedereen, ongeacht je beperking, om te sporten en bewegen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

special heroes (scholen)

De sportcoaches van Breda Actief zijn ook actief op het speciaal onderwijs in Breda. Met het Special Heroes project maken kinderen kennis met allerlei sporten en ervaren ze hoe leuk het is om te sporten en bewegen.

Benieuwd wat Special Heroes allemaal doet?

Online sportzoeker

Heb jij vroeger sporten als voetbal, tennis en waterpolo beoefend? Wie weet kan dit nu nog steeds! In de beweegzoeker van Uniek Sporten staan tal van mogelijkheden waar jij terecht kan.

Hulp voor sportverenigingen

Is jouw club al toegankelijk voor iedereen? Veel sportverenigingen en beweegaanbieders staan open om mensen met een beperking als lid te verwelkomen, maar kunnen daarbij hulp gebruiken. Breda Actief biedt deze verenigingen ondersteuning zowel praktisch, maar vooral door middel van advies.

Kan jouw vereniging hulp gebruiken? Neem dan contact op met Janine van Gurp via janine.van.gurp@breda-actief.nl of bel 076 – 523 35 55.

Evenementen en activiteiten in Breda

Regelmatig organiseert Breda Actief evenementen en activiteiten waar ook jij aan mee kan doen. Houd de evenementenkalender in de gaten! Benieuwd naar evenementen die speciaal voor mensen met een beperking worden georganiseerd? Kijk dan hier!

Meer informatie

Heb je vragen? Of ben je op zoek naar advies? Wij willen graag met jou aan de slag! Neem contact met ons op via: unieksporten@breda-actief.nl of bel naar 076 – 523 35 55 en vraag naar Lisanne of Janine.

Agenda