Middel 1

Meidenvoetbal in Breda in de lift

Donderdagavond 7 februari stond de NACADEMY in het teken van meidenvoetbal. Elf voetbalclubs met allemaal hetzelfde doel: meidenvoetbal in Breda groots maken!

De avond was een vervolg op de bijeenkomst die op 15 november plaatsvond, waarbij de wensen en behoeften van de clubs met betrekking tot damesvoetbal in kaart werden gebracht. Stephanie Verdoolaege van MOOIWERK licht toe: “We merkten dat clubs met meiden- en damesteams vaak te maken hebben met andere vraagstukken dan bij de jongens. Hoe zorgen we voor goed opgeleide trainers voor een betere ontwikkeling van meidenteams? Hoe enthousiasmeren we meiden om te komen voetballen en hoe blijven zij gemotiveerd? En hoe ga je om met niveauverschil binnen een team?”

Cursus voor meiden

Samen met Charles van de Meijs van het Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA) ging Stephanie in gesprek met de betrokken clubs om de behoeften te peilen. De KNVB is daarmee aan de slag gegaan en er zijn verschillende cursusopties besproken. “Het is dan ook fantastisch dat we kunnen mededelen dat de KNVB een cursus speciaal gericht op het trainen van meiden aan het ontwikkelen is, afhankelijk van de behoeften in Breda”, vertelt Stephanie. “Een landelijke primeur!”

Verbindingen leggen

Daarnaast zijn er stappen gezet om clubs met bestaande projecten, zoals de schoolvoetbaltoernooien en de NAC Ladies Street League, te verbinden. “Deze initiatieven kunnen namelijk leiden tot een doorstroom naar de vereniging” legt Tim Coremans van Teamplay NAC uit. “Aan deze toernooien doen ook veel meiden mee die nog niet op voetbal zitten, maar het wel leuk vinden om af en toe een balletje te trappen. Het is een kennismaking met voetbal, maar zo kan er wel nieuwe hobby bij een voetbalvereniging ontstaan”.

OBA en MOOIWERK kunnen een belangrijke rol spelen in zo’n verbindingen. “We werken vanuit de behoefte die een club heeft. Op basis daarvan geven we advies en door ons grote netwerk kunnen we verbindingen met de juiste partners leggen”, aldus Stephanie.

Girl talk

Het draait natuurlijk niet alleen om wat de clubs willen, maar nog belangrijker: wat de voetballende meiden willen. Daarom is er door MOOIWERK een enquête opgesteld waarmee clubs de behoeften in meidenteams kunnen peilen. Zo komen ze erachter welke acties moeten worden ondernomen om hen als lid te behouden, wat zij zo leuk vinden aan het team of de vereniging en hoe andere meiden enthousiast kunnen worden gemaakt. Want juist zij weten als geen ander waarom voetballen zo leuk is!

De clubs zijn het er in ieder geval over eens: samen het aantal voetballende meiden laten toenemen en het meidenvoetbal naar een hoger niveau tillen. Ongeacht bij welke club!

Meidenvoetbal iets voor jou? En wil je eens meetrainen? Neem contact op met één van onderstaande clubs: UVV ‘40, R.K.S.V. Groen Wit, WDS ‘19, V.V. Baronie, V.V. Bavel, Rkvv JEKA, BSV Boeimeer, vv The Gunners, Rkvv DIA, V.V. Beek Vooruit of S.V. SAB.
Geen geld om mee te doen? Doe een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport Breda. Dit fonds geeft sportkansen aan kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar, uit gezinnen woonachtig in de gemeente Breda, waar onvoldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging. Voor deze kinderen betaalt het fonds de contributie en attributen.

Agenda