Inspiratiereis

Middel 1

Inspiratiereis naar Denemarken

Onze collega Sebastiaan Boumans ging namens Breda Actief op inspiratiereis naar Denemarken. De reis werd georganiseerd door Sports Vitality.  Sebastiaan is één van onze adviseurs voor de Bredase sportverenigingen.  De groep waar hij deel van uitmaakte bestond uit zo’n 20 personen van onder andere de gemeente Rotterdam, Vlaanderen en docenten van de Hogeschool Amsterdam. Een gevarieerd gezelschap.

Waarom  ging deze reis juist naar Denemarken?
Denemarken is namelijk koploper binnen het sport- en beweegdomein.  Als professional in de sport is het zeer interessant en inspirerend om te zien wat de Denen allemaal doen en vooral waarom zij dat doen.  En natuurlijk kun je goed netwerken en leren van de groepsgenoten. Iedereen is tenslotte actief binnen sport & bewegen.

De reis ging naar de steden Kolding, Vejen, Aarhus, Odense, Haderslev en Esbjerg .

Hier bezochten zij bijvoorbeeld een atletiekbaan bij een universiteit. Die atletiekbaan met de naam “Athletics Exploratorium” is recentelijk opnieuw ingericht. Als inspiratie hiervoor gebruikten de Denen een flipperkast.  Het was eerst een traditioneel atletiekveld zoals wij dat in Nederland kennen. Nog steeds kun je er hardlopen maar er zijn nu zoveel meer fysieke uitdagingen zoals  een calisthenics veld, een obstaclecourse en een runningpit waar je zelfs G-krachten kan ervaren! En het mooie is, het park is vrij toegankelijk voor iedereen.

denmark
Trailcenter in Kolding

Ook bezochten zij een trailcenter, aangelegd in een natuurgebied. De gemeente waar het natuurgebied onder valt wilde graag één locatie voor mountainbikers, wandelaars en trailrunners om hen bij elkaar te brengen. De accommodatie is vrij toegankelijk en voor iedereen kosteloos te gebruiken. Je kunt er douchen, omkleden, fietsen afspuiten en alles wat je verder nodig hebt voor je sportactiviteit.  Er is een overdekte buitenruimte die gebruikt wordt voor yoga en er wordt ook personal training gegeven.

Wat leerde Sebastiaan deze reis?
– dat de Denen het geen enkel probleem vinden dat zij eerst moeten reizen om te kunnen sporten. Een sportcentrum werd door de week bezocht door mensen die tot 50 kilometer van het complex afwonen. In het weekend is dit zelfs 80 kilometer!

– dat er een grote intrinsieke motivatie is bij zowel gemeenten, verenigingen en commerciële sportaanbieders om samen te werken.

– de noodzaak van Breed Motorisch Ontwikkelen van kinderen

– hoe mensen verleid kunnen worden om te bewegen en daarin vooral bekijken hoe de buitenruimten door de verschillende doelgroepen gebuikt kunnen worden.

Genoeg inspiratie dus voor Breda Actief hoe wij ons in kunnen zetten voor alle Bredanaars!

Agenda