Middel 1

Diana ging aan de slag met HealthyLIFE. Ze vertelt graag hoe het haar vergaan is.

Het begint allemaal bij beweging.

Diana Braspenning uit Breda was een van de deelnemers aan de HealthyLIFE pilotgroep. Een programma van 14 weken waarbij een groep deelnemers lifestyle coaching krijgen en daarnaast wekelijks samen een beweeguur hadden.  Diana vertelt wat het haar opleverde en hoe dat ene uurtje beweging een groot verschil maakte.

Waarom heb jij je aangesloten bij de HealthyLIFE pilotgroep?

“De belangrijkste reden was een slaapprobleem. Al twintig jaar slaap ik slecht. Weinig slapen brengt je in een vicieuze cirkel; je wordt moe, daardoor blijf je op de bank zitten, beweeg je minder en daardoor wordt je dikker. Ik had al slaaptherapie geprobeerd en slaapmedicatie, maar dat werkte nog niet voldoende. Ik wilde het graag eens over een andere boeg gooien, dus ik ben naar de huisarts gegaan. Die heeft me opgegeven voor coaching op leefstijl. Zo ben ik bij deze pilot uitgekomen.”

 Wat hield het precies in?

“Het was een pilot van 12 weken. Naast de coachinggesprekken met lifestylecoach Nathalie Saanen, zowel in een groep als één-op-één, was er eens per week een sportbijeenkomst. Dan kwamen we samen met de groep in de gymzaal van de Laurentiusschool. Dat uur werd begeleid door Rianne en zij startte met een nulmeting bij iedereen om je balans, kracht, conditie en lenigheid te testen. Die gegevens waren puur voor jezelf, zodat je kon zien of je vooruit zou gaan. Verder deden we wekelijks een warming-up, een krachttraining met elastieken waarvan je zelf de weerstand kunt aanpassen en we eindigden telkens met een andere sport. De ene keer was dat badminton, dan weer hockey of basketbal.”

Hoe heb je het ervaren?

“Ik vond het prettig dat iedereen een gezamenlijk doel had: bewegen. Iedereen had ook een bepaalde drempel om weer te beginnen met sporten, maar omdat je er samen aan begon, voelde je dat niemand oordeelde over elkaar. De sporten die we deden, hadden de meesten van ons nog nooit gedaan. Maar dat maakte niet uit, het ging om het plezier dat we met elkaar hadden. We hebben ontzettend gelachen. De gesprekken met Nathalie gaven ook goede inzichten over bewegen, gezond eten, slapen en ontspannen. Zo hebben we geleerd hoe we etiketten van producten moesten lezen, wat je kunt doen als je het bewegen een tijdje hebt laten versloffen, hoe pak je het dan weer op? En hoe je door kleine veranderingen in je levensstijl uiteindelijk veel verschil kunt maken.”

 Ben je zelf verder gegaan met bewegen?

“Ja, ik ben gaan fitnessen met mijn dochter samen en ik wandel nu veel vaker. Dat doe ik ook samen met man of mijn dochter en soms gewoon alleen. Vanaf ons huis ben je zo bij het Markdal en het Mastbosch. We lopen bijvoorbeeld de route met de hertjes vanaf de Kogelvanger of we maken ’s avonds nog een wandeling. Ik vind het heel fijn om op die manier mijn hoofd leeg te maken.”

 Wat heeft het je opgeleverd?

“Het belangrijkste voor mij is dat ik beter ging slapen. Door het wandelen en bewegen ontspan ik en verwerk ik de prikkels van de dag. Ik heb geen slaapmedicatie meer nodig en slaap nu zo’n 5 à 6 uur per nacht. Dat is voor mij al heel goed. Dat ik daarnaast wat kilo’s kwijt ben is ook fijn. Zonder HealthyLIFE, was ik nooit zomaar naar de sportschool gegaan. Dat durfde ik echt niet meer, omdat ik niet meer lekker in mijn vel zat. Door met onze groep samen te bewegen, ging ik die drempel veel makkelijker over. Bovendien is onze groep ook een soort vriendengroep geworden. We hebben nog steeds een gezamenlijke appgroep waarin we elkaar motiveren. Ik hoop dat er nog een vervolg komt op deze pilot zodat meer mensen zo weer aan het bewegen gebracht kunnen worden. Of je nu beter wilt slapen, wil afvallen of meer wilt ontspannen, het begint allemaal bij beweging.”

Agenda