Middel 1

Marleen Dings is al zeven jaar betrokken als vrijwilliger voor de Special X-kids activiteiten van Breda Actief. Wij spraken haar tijdens de Special X-kids Carnaval over hoe ze ooit is begonnen en wat er nou zo leuk aan is.

Maatschappelijk betrokken
Marleen verhuisde zo’n tien jaar geleden naar Breda. “Toen ik hier kwam wonen, leek het me leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik wilde de stad en de mensen leren kennen maar vond het ook belangrijk om wat te betekenen op maatschappelijk gebied. Met behulp van de vacaturebank van de gemeente, nu MOOIWERK Breda, kwam ik bij het Brakkenfestival en Breda Actief uit. Sinds 2014 ben ik vrijwilligster voor Breda Actief.”

Altijd anders
Vanaf het begin begeleidt Marleen kinderen met een beperking en is zij een aanspreekpunt voor hen tijdens de Special X-kids vakantie activiteiten. “Iedere activiteit is anders, dat is leuk voor de afwisseling. De vorige keer was er een spel in de gymzaal, waar kinderen zich bij moeten verstoppen en elkaar af kunnen gooien. Een van de kinderen vond dat erg spannend. Toen hebben we eerst een rondje samen gedaan en na twee rondjes vond hij het echt helemaal geweldig. Het is leuk om te zien dat ze met zo’n steuntje in de rug geholpen zijn.”

Ook de deelnemers verschillen per activiteit. Door de jaren heen heeft Marleen al veel verschillende kinderen ontmoet. Sommigen van hen herkennen haar zelfs. “Een meisje, dat ik een paar keer achter elkaar begeleidde, herkende mij. Zij kan niet praten, dus het was extra mooi dat ze me herkende en dat aangaf.”

Goed te combineren
Door haar werk bij Staatsbosbeheer en haar gezin heeft Marleen geen tijd om zich wekelijks of maandelijks in te zetten als vrijwilliger. De Special X-Kids activiteiten zijn voor haar dan ook ideaal. “Ik kan niet structureel elke week tijd vrij maken, maar vijf keer per jaar gaat prima.”

Special X-kids
Elke schoolvakantie organiseert Breda Actief gratis spannende en leuke sport- en spelactiviteiten voor alle kinderen vanaf 6 jaar. Door de inzet van vrijwilligers kunnen ook de kinderen uit het Speciaal Onderwijs en kinderen die wat extra hulp nodig gezellig meedoen tijdens deze activiteiten. Onder begeleiding van ervaren sportcoaches en getrainde vrijwilligers kunnen zij tijdens deze Special X-kids activiteiten een aantal uur onbezorgd spelen en bewegen.

Vrijwilliger worden?
Wil jij net als Marleen aan de slag als vrijwilliger bij de Special X-Kids activiteiten? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met sportcoach Lisanne via lisanne.van.dorp@breda-actief.nl of bel 076 – 523 35 55. Weet jij nog niet wat voor vrijwilligerswerk er bij jou past? Onze collega’s van MOOIWERK helpen jou graag!

Agenda