Middel 1

Stel je voor, je houdt van fietsen. Maar door omstandigheden gaat dit niet meer. Fietsmaatjes Breda heeft hier een mooie oplossing voor gevonden. Met de elektrische duofietsen van Fietsmaatjes kun je toch op pad! Met een vrijwilliger of een eigen partner, een maatje dat trapt en stuurt. Zelf kun je meetrappen als je dat wilt.

De stichting Fietsmaatjes NL zocht in september 2020 contact met Breda Actief om te bekijken of in Breda een afdeling fietsmaatjes opgestart kon worden. MOOIWERK, de vrijwilligerskant van Breda Actief, ondersteunde de eerst initiatiefnemers. Sportcoaches van Breda Actief ondersteunden het idee en dachten onder andere mee over geschikte locaties.

Na een jaar van voorbereiding en proefdraaien ging in september Fietsmaatjes Breda officieel van start. Al velen hebben hierdoor weer eens echt kunnen genieten van een fijne fietstocht. Natascha van Riet was, als een van de eerste vrijwilligers, voorzitter van Fietsmaatjes. Zij heeft onlangs het stokje overgedragen aan Peter Persoon. Samen vertellen ze over wat deze bijzondere organisatie kan betekenen voor mensen.

Hoe zijn jullie bij Fietsmaatjes terecht gekomen?

Natascha: “In het dagelijks leven werk ik als innovatieadviseur in de zorg, maar ik doe al jaren vrijwilligerswerk. Ik las vorig jaar oktober in een oproep dat Fietsmaatjes ook in Breda een organisatie wilde opzetten en dat er een bijeenkomst was voor geïnteresseerden. Omdat ik zelf ook van fietsen en het buiten zijn hou en iedereen dat plezier gun ben ik eens gaan kijken. Er waren maar een paar mensen gekomen, maar de presentatie sprak me aan en uiteindelijk draaide het erop uit dat we ter plekke met die paar aanwezigen de taken hebben verdeeld. Wie wil er voorzitter worden, wie vrijwilligers coördinator en secretaris? Ik heb de rol van voorzitter op me genomen en had door mijn netwerk in de gezondheidszorg ook de contacten om de organisatie in Breda verder te brengen.”

Peter: “Ik ben de afgelopen 12 jaar directeur van Villa Pardoes in Kaatsheuvel geweest en in juni dit jaar ging ik met pensioen. Via een vriend van mij die in het bestuur zat van Fietsmaatjes, hoorde ik dat Natascha het te druk had voor het voorzitterschap vanwege een nieuwe baan. Hij vroeg of ik belangstelling had. In oktober heb ik haar taken overgenomen. Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om meteen weer iets te gaan doen, maar ik vond het zo’n sympathiek doel! Ik heb ook affiniteit met de doelgroep: ouderen of mensen met een beperking die graag willen fietsen en het zelf niet kunnen.”

 

Hoe ervaren de mensen die dankzij Fietsmaatjes weer kunnen fietsen de fietstochten?
Peter: “Het is voor de mensen echt een feestje om met de duofiets op pad te gaan. Ze zijn weer in beweging, hebben sociaal contact. Ik ben directeur van een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen geweest en daar zag ik ook hoe belangrijk dat is voor een mens. We zien vooral veel vrolijkheid en mensen die tranen van blijdschap hebben omdat ze weer genieten van het buiten zijn.”

Natascha: “Ja, je ziet dat mensen ervan genieten om buiten te zijn. Ik vind het mooi dat iets relatiefs simpels mensen enorm blij kan maken. Niet alleen de gast geniet, maar ook het fietsmaatje. En zelfs in coronatijd kunnen mensen fietsen, want we hebben spatschermen.”

Waar ben je trots op tot nu toe?
Natascha: “Ik ben trots dat we met elkaar in korte tijd een bestuur hebben gevormd, de stichting hebben opgezet, vrijwilligers hebben getraind en al snel vier fietsen konden aanschaffen, waardoor we 18 september konden aftrappen bij Molen De Hoop in Bavel. Mensen konden daar een proefrit maken. Een mevrouw zei al na 10 minuten proberen: dit wil ik vaker doen! Hopelijk kan iedereen die dat wil, in de toekomst gebruikmaken van de duofietsen.”

Peter: “Natascha heeft met de mensen in de organisatie een hele goede basis neergezet voor Fietsmaatjes Breda. Er zijn fietsen, er is een website, een brochure en de match tussen vrijwilliger en gast kan digitaal gepland worden.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Fietsmaatjes?
Natascha: “Bij Fietsmaatjes stop ik nu helemaal als vrijwilliger, omdat ik het niet kan combineren met mijn nieuwe fulltime baan.”

Peter: “Onze ambitie is om bekender te worden in alle delen van Breda. De fietsen vertrekken nu vanaf Molen De Hoop, maar we hopen in de komende periode ook in de Haagse Beemden een uitvalsbasis te krijgen en daarna hopelijk in meer stadsdelen.”

Is Fietsmaatjes iets voor jou?
Kun je niet meer zelfstandig fietsen, maar zou je wel graag eens een fietstocht maken? Neem dan contact op met Fietsmaatjes. Je kunt gekoppeld worden aan een vrijwilliger of je kunt met een eigen vriend, familielid of partner gaan fietsen.

Kijk voor meer informatie op https://www.fietsmaatjesbreda.nl/.

Vrijwilligers
Fietsmaatjes Breda is ook nog op zoek naar vrijwilligers. Niet alleen mensen die willen meefietsen, maar ook coördinerende vrijwilligers.

Agenda