BREED MOTORISCH ONTWIKKELEN

Middel 1

Wat is dat eigenlijk, BREED MOTORISCH ONTWIKKELEN?

Breed motorisch ontwikkelen (BMO) staat voor het veelzijdig leren bewegen.

Bij BMO focussen we op meer dan alleen het aanleren van de basisgrondvormen zoals o.a. balanceren, klimmen, gooien, vangen en glijden. Door deze grondvormen te combineren met verschillende coördinatie vaardigheden ontstaat er een bredere motorische basis van waaruit het lichaam veel beter tot een beweegoplossing komt.

Binnen Breda Actief zijn alle sportcoaches breed motorisch opgeleid. Deze kennis passen wij toe in onze dagelijkse werkzaamheden op de scholen en in de wijk.  Door meer aandacht te hebben voor BMO zien wij dat kinderen meer plezier beleven in sporten. We gaan er vanuit dat dit op lange termijn resulteert in een betere beweegvaardigheid van de jeugd en jongeren binnen Breda met minder blessures, minder overgewicht en dus Bredanaars die lekker in hun vel zitten.

Bij een goede brede motorische ontwikkeling is de kans dus vele malen groter op een leven lang, veelzijdig en blessurevrij sporten.  Dat willen we toch allemaal?!

Over dit onderwerp spraken wij met Michel:

Stel jezelf eens voor, wie ben je?
Mijn naam is Michel Verhagen, ik ben 29 jaar en ik woon samen met mijn vriendin in Breda.

Wat is jouw sporthistorie en kun je hier meer over vertellen?
Inmiddels ben ik 4 jaar lid van de Bredase Rugbyclub en speel ik mijn 3e seizoen bij Heren 1.

Voordat ik mijn opwachting maakte op de grasvelden van de rugby sport ben ik 20 jaar actief geweest als judoka.
Vanaf mijn 5e tot mijn 13e jaar als recreant en vanaf mijn 14e jaar tot mijn 25e jaar als lid van de Nederlandse Judoselectie. In de 11 jaar dat ik als topsporter actief was, ben ik 4x individueel en 4x met mijn team Nederlands kampioen geworden.  
Maar het absolute hoogtepunt was een 3e plaats op het Europees kampioenschap in 2015.

Welke sport beoefen je nu?  Rugby

Hoe was de transitie van de sport die je vroeger hebt beoefend naar je huidige sport?
In één woord verschrikkelijk.

Kun je dat uitleggen?
Wanneer je als 5 jarig jongetje op de judomat stapt en er als 25-jarige weer vanaf stapt heb je geen idee hoe je lichaam in 20 jaar zich blijkbaar heeft aangepast aan één bepaalde sport. Mijn voeten waren gevormd naar de mat, ik had inmiddels O-benen door het judoën, de stand van mijn heupen, rug en schouders waren allemaal gevormd naar het functioneel bewegen op de judomat.

De spieren in je lichaam zijn zo gevormd dat ze geconditioneerd worden op de judosport. Wanneer je naar een sport gaat waar je veel moet rennen met schoenen aan, impact niet kan controleren en het compleet andere spiervezels vergen stapelen de blessures zich op.

Na uiteindelijk 2 jaar was ik pas compleet blessurevrij en had mijn lichaam zichtbaar een transitie doorgaan.

Je hebt op het hoogste niveau sport beoefend.
Heeft dit invloed gehad op de overgang naar rugby? Zo ja, wat?
Als ik mijn topsportmentaliteit niet had gehad was doorzetten het grootste probleem geweest. Blessure na blessure bezig blijven voor een sport die je nog nooit hebt gedaan betekent dat de liefde voor de sport al in korte tijd erg groot was. Als ik de mentaliteit en de liefde voor de sport niet had gehad was ik allang gestopt.

Welke invloed zou veelzijdig bewegen hebben gehad op jou als sporter?
Ik was veel completer in het bewegen geweest. Mijn lichaam was algemeen ontwikkeld en blessures waren verminderd.

Ik snap nu als geen ander dat je specialistischer wordt naar mate je meer sport in een specifieke vorm, echter bij mij is het algemene deel er niet geweest. 

Wat had je (eventueel) anders gedaan met alle kennis die je nu hebt op sportgebied?
Ik weet 100% zeker dat ik mijn kinderen op jonge leeftijd meerdere diverse sporten laat doen voor een compleet pallet aan bewegingen. Denk aan turnen in combinatie met zwemmen of judo in combinatie met rugby.  Twee uitersten van het spectrum verbinden.

Welke adviezen heb jij voor (top)sporters en trainers?
Steek je kop niet in het zand!” Ik ben zelf ook trainer en docent bewegingsonderwijs en wij vinden allemaal dat de sport die we zelf beoefenen, de mooiste en de beste sport allertijden is.

Echter draait het daar niet om.
Het draait om de sporter (kind/jongere of volwassene) die plezier wilt hebben, blessurevrij wilt leven en dan genieten van de mooiste en beste sport voor die persoon. 

Agenda